Всеки знае, че Дядо Коледа обикаля по Коледа, промушва се през комини,

...
Всеки знае, че Дядо Коледа обикаля по Коледа, промушва се през комини,
Коментари Харесай

Знаете ли къде е погребан истинският Дядо Коледа? Вижте неговата история

Всеки знае, че Дядо Коледа обикаля по Коледа, промушва се през комини, пие чаши с мляко, оставя дарове под елхите и се връща на Северния полюс с летящата си шейна.

Или в действителност той просто лежи мъртъв под черква, кръстена на негово име, в пристанище в Южна Италия?

Град Бари претендира за тази различна история за Дядо Коледа от близо 1000 години, откакто се твърди, че останките на брадатия дъртак са били заровени под църквата, която носи неговото име.

The Italian town where Santa Claus is buried
— AOL.com (@AOL)
Свети Николай, който е международно приет за индивида, въодушевил легендата за Дядо Коледа. Николай, прочут също като Никлаус или Никола, е същински християнски светец, роден не в мразовития север, а в Мира, в днешна Турция.

Смята се, че Свети Николай е роден към 270 година пр.н.е. и умира 67 години по-късно. Той е бил уважаван по Средиземноморието поради своята благотворителност, изключително в Бари. Може би по тази причина през 1087 година моряците от Бари откраднали костите му и ги пренесли в своя град.

Днес три четвърти от това, за което се твърди, че е скелетът на Свети Никола, почива  под базиликата " Сан Никола ", най-голямата черква в Бари, където постоянно го посещават християни от всички деноминации на религията от целия свят.

Жителите на Бари постоянно честват връзката си със свети Ник, само че ненапълно не се вълнуват от ролята му в комерсиалната приказност, каквато е актуалната Коледа.

The Italian town where Santa Claus is buried
— News15 (@YourNews15) Местният воин
" Местните поданици се гордеят, че градът им е известен с три неща: вкусни миди, девствени плажове и Свети Никола " , сподели Антонио Палумбо, кино режисьор от Бари, който е снимал документален филм за връзката на светеца с Дядо Коледа.

" Но те не считат, че култът към светеца има нещо общо с коледната връзка на града " , добави Палумбо. „ Сред жителите на Бари има ясно изразено отвращение да се одобри историята за произхода на Дядо Коледа/Свети Ник, частично тъй като известният облик на белобрадия мъж в алено е фиктивен от американските търговци на газирани питиета “ , твърди режисьорът.

" Дядо Коледа се възприема като чужденец, консуматорска фигура, импортирана от Щатите, чието радостно алено лице и кръговиден стомах са основани и употребявани през 30-те години на предишния век от Coca-Cola с рекламна цел, с цел да накарат фамилиите да купуват кола, тъй като децата я обичат " , съобщи той.

Местните поданици, които пазят в портфейлите и колите си изображения и статуетки на Сан Никола за шанс, възприемат своя локален воин като доста друг от Дядо Коледа.

Originario de una ciudad turca, la historia de San Nicolás de Bari podría haberle dado origen al mito de Santa Claus durante la Antigüedad.
— Muy Interesante MX (@MuyInteresanteM)
" Ние почитаме нашия настойник Свети Никола, молим му се в сложни моменти, той бди над децата, младите дами, моряците и търговците " , споделя Мария Рита Мауро, началник на локалния туристически офис.

" Той е нашият фетиш и ние не го възприемаме като Дядо Коледа, а просто като Свети Никола " , добави Мауро.

Празненствата за деня на Свети Никола стартират в Бари в нощта на 5 декември. Местните поданици участват на римокатолическа меса призори на идващия ден, а по-късно се гощават с парещ шоколад, палачинки и пръчици пържена полента, наречени sgagliozze. Провеждат се улични концерти, до момента в който статуята на Свети Никола дефилира през остарелия квартал до голяма коледна елха. Баровете и сладкарниците са отворени без спиране.

Тъй като Никола е и настойник на неомъжените дами, младите девойки, които си търсят брачен партньор, обичайно се редят на опашка пред базиликата, молейки се за годеж.

The Italian town where Santa Claus is buried
— Mercury News (@mercnews) Покровител на дамите
Макар че жителите на Бари може да са прекомерно покровителствени към Свети Никола, локалните църковни управляващи признават и поддържат връзката сред него и Дядо Коледа.

Отец Джовани Дистанте, настоятел на базиликата " Сан Никола ", счита, че те са една и съща персона.

" Дядо Коледа е просто еволюция и промяна на Свети Никола, който е повсеместен светец, уважаван в цялото християнство, втори след Дева Мария " , сподели той пред Си Ен Ен.

" Има документиран и прочут епизод, в който се споделя, че една нощ той хвърлил през прозореца три торби със златни монети на три девойки, с цел да им обезпечи прилична женитба ", описа свещеникът. Момичетата явно не са имали зестра, а татко им ги е подтиквал да проституират. Оттук той почнал да се възприема като бранител на дамите.

В Италия през 1500 година Сан Никола се трансформира в Дядо Коледа, който носи дарове на децата и се спуска по комини.

Според проучванията световната трансформация на Свети Никола в Дядо Коледа стартира през 1600 година, когато светецът е пренесен в Новия свят посредством холандските заселници в Нов Амстердам, или днешния Манхатън.

В доста американски стихотворения и книги, оповестени през XIX в., в това число творби на Уошингтън Ървинг, се написа за и се изобразява Свети Никола, който влиза в домовете и носи дарове на децата на Бъдни вечер, а по-късно отлита на шейна, теглена от северни елени.

В тези книги именитият воин към момента се назовава Свети Никола, макар че цветът на дрехата му непрекъснато се трансформира.

Успехът на алената униформа, препоръчана от Кока-Кола в акция през 30-те години на предишния век, " кръщава " и освещава облика на Дядо Коледа подобен, какъвто го познаваме през днешния ден. Най-вероятно тъй като припомня аленото на етикета на напитката.

The transfer of his relics (bones) from Myra to Bari helped make St Nicholas the most popular saint in Europe, eventually leading to him being the inspiration for Santa Claus.
Inspections show his nose has been broken in a fight!
— DreamSwarm (@Dream_Swarm) Йога, бира и тениски
Много места в Бари са кръстени на светеца. Има пекарна " Сан Никола ", стадион, бар, хотел и orecchietteria (магазин, в който се продава обичайната ръчно направена паста оrecchiette).

През декември артисти се разхождат из града, преоблечени поредно като Дядо Коледа и Сан Никола.

Пако Рикиути, началник на Velo Service, локален туристически оператор, е почнал да печели от коледната връзка на Бари. Той провежда обиколки с екскурзовод до базиликата и до локалния музей, където се съхраняват артефакти на Свети Никола.

Сред другите спирки на обиколката са стадионът " Сан Никола ", изследователският център, отдаден на светеца, и стенописите из града, които са трансформирали светеца в воин на попарта. В историческия квартал Бари Векия има разнообразни фрески на локалния воин, в това число един, на който той прави йога. Рикиути споделя, че желае да трансформира коледната връзка на Бари в марка.

" Водим гости на пешеходни обиколки, обиколки с колела и рикши, а транспортните средства преди малко са изрисувани с изображения на Сан Никола и Дядо Коледа и обичаме да взимаме артисти, облечени като двамата, с цел да подсилим прекарването " , споделя той.

Туристите се почерпват и с известната бира " Сан Никола ", направена от локални съставки. На етикета на по-малка бутилка бира, наречена " Nicolino ", е изобразен светецът. Пивоварката Паола Сорентино споделя, че е основала бирата, с цел да отдаде респект на светеца, който е и настойник на производителите на бира и на чужденците.

St. Nicholas of Bari (March 15, 270 – December 6, 343), the bishop of Myra in the fourth century, is the saint that Santa Claus is modeled after. He is known for his kindness and generosity to the poor.
— Epiphany of the Lord (@EpiphanyKaty)
" Аз съм неаполитанка и този град ме посрещна с отворени прегръдки, тъкмо като своя настойник. Освен това аз съм пивовар, тъй че какъв по-добър метод да ознаменувам и да благодаря на Сан Никола " , сподели тя.

Сувенирни тениски с облика на Сан Никола могат да се купят и в Бари, но градът би трябвало да направи повече за спонсорирането на коледната връзка по целия свят.

" Щастлив съм, че същинският Дядо Коледа е заровен в моя роден град, който е мястото на пораждане на мита за положителния дъртак " , сподели Пако Рикиути. " Хората по света завиждат на това и ние не осъзнаваме какъв брой сме благословени ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР